Brand Performance Agency

26 februari 2017

Kloontjes en Clowns

Actueel

Arjan Ribbe

Share

Kloontjes & Clowns

Bij Procter and Gamble was het vroeger niet mogelijk om horizontaal in te stromen. Alle belangrijke mensen waren onder aan de carrièreladder begonnen. Inmiddels is dit principe losgelaten (volgens mij) en dat is maar goed ook. Kijk maar naar de politiek, waar dit niet gebeurd is. Wil je daar iets vernieuwen, zul je dit van binnen uit moeten doen. Zelf vroeg in de kamer gaan zitten, gebruik maken van de daarvoor bestemde paden. Op een belangrijke plek kom je alleen als je je eerst een paar jaar hebt geconformeerd aan de partijmores of beleidstukken als ontbijt hebt gegeten. Zelfs als je 27 jaar in Den Haag rondloopt, kun je als nieuwkomer worden gezien. Ja, Geert Wilders is het één-na-langst zittende kamerlid.

“Stel dat we John de Mol zijn gang laten gaan. En hij in de Tweede Kamer alle stoelen om laat draaien.”

Is dit een politieke column? Nee, dit gaat over innovatie en verandering. En dat deze toch meestal van vrijdenkenden komt. Mensen die zich niet willen confirmeren aan corporate culturen, maar echt kijken hoe het beter of anders kan. Als je in de politiek horizontaal zou kunnen instromen, zouden er met de verkiezingen weer echt wat te kiezen zijn. Niet zoals in de VS kiezen uit twee, een kloon of een clown, maar uit een zorgvuldig geselecteerd stel ondernemende en inspirerende leiders. Stel dat we John de Mol zijn gang laten gaan. En hij in de Tweede Kamer alle stoelen om laat draaien. Geen goed pleidooi? Niemand die omdraait? Terug naar de tekentafel of naar de dagelijkse realiteit.

Dit gaat vermoedelijk nooit gebeuren. Helaas. Immers, hoe krijgen we de wetten veranderd als de mensen die dit moeten gaan doen er zelf de dupe van zullen worden? Dat is hetzelfde als een IT-manager een mailing sturen over outsourcing. Vandaar een open vraag, waar ik oprecht het antwoord niet op weet. Hoe krijgen we innovatie in de politiek? En kunnen we voor eens en altijd afscheid nemen van grote houten borden met holle campagnefrasen? Alle hulp is welkom.

Your email address will not be published.Field is required

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Gerelateerde posts

Je zou deze posts ook interessant kunnen vinden. Als dat niet het geval is, kan je terug naar het overzicht:

Overzicht

HUNT. live chat

)
    is typing...

    Laat je gegevens achter en stuur ons een bericht. We nemen zodra het kan contact met je op.

    Verstuur Cancel